11 kuriozitete për akulloren, por mbi të gjitha efektet në organizëm.
1. Për herë të parë, akullorja është shpikur në Kinë.
2. Receta e akullores për herë të parë u shfaq gjatë shekullit XVIII në Angli.
3. Charles I – Mbreti i Anglisë, e pagoi 500 funta kuzhinierin e tij, që ta mbante të fshehtë recetën e tij të akullores.
4. Presidenti Ronald Reagan, e caktoi korrikun si muaji kombëtar i akullores, më 9 korrik 1984.
5. Sebastian Joe shpiku një akullore me shije të hudhrës.
6. Akulloret më të shitura janë ato me shijet vanillë dhe cokollatë.
7. Kalifornia prodhon më së shumti akullore në Amerikë.
8. Temperatura e përkryer për një akullore është mes 6 dhe 10 gradë Fahrenheit.
9. Jacob Fussell krijoi fabrikën e parë tregtare të akullores në Baltimore në 1851.
10. Havai ka një frut të njohur si “kokërr e akullores” që në fakt është.
11. Më së shumti akullore shiten të dielave, krahasuar me ditët e tjera të javës.
Është e pasur me kalcium
Personave të rritur u nevojiten rreth 1.000 mg kalcium, ndërsa fëmijët kanë më shumë nevojë për këtë mineral. Shkaku i qumështit dhe ajkës së ëmbël, që janë baza e këtij produkti është burim i mirë i vitaminave A dhe vitaminave B.
Ndihmon në ruajtjen e peshës trupore
Kjo është një ëmbëlsirë e ftohtë dhe shihej si vrasës i linjës së trupit, por në bazë të hulumtimeve të fundit, kaliumi zvogëlon vlerën e saj kalorike, që është midis 125 dhe 300 kalori në 100 gramë prodhim.
Është e pasur me vitamina dhe antioksidues
Akullorja e lëngshme që përgatitet nga pemët e ngrira dhe të freskëta përmbajnë shumë vitamina, ndërsa akullorja me shije të kafesë dhe çokollatës, siguron një dozë me antioksidues, që mbrojnë zemrën.