Vaji i ullirit është i pasur me lëndë të ndryshme ushqyese, antioksidues, yndyra të pangopura, lëndë ushqyese anti-inflamatore që parandalojnë sëmundje të ndryshme, luftojnë radikalet e lira, ulin nivelin e kolesterolit të keq dhe parandalojnë plakjen e parakohshme.
Dobitë
– Ul sasinë e kolesterolit “të keq” në gjak, që rezulton në uljen e sëmundjeve të zemrës.
– Rrit sasinë e kolesterolit “të mirë”, duke ndihmuar kështu funksionin e mirë të enëve të gjakut.
– Parandalon formimin e trombozave. Personat që konsumojnë dy lugë vaj ulliri në ditë, kanë rënie të LDL-kolesterolit dhe ngritje të nivelit të substancave antioksiduese në gjak të cilat kanë efekt pozitiv në mbrojtjen e zemrës.
– Ul presionin e gjakut dhe ndihmon në terapinë e hipertensionit.
– Ndihmon në funksionin optimal të trurit, si dhe në shëndet të mbarë të kockave, sidomos në fëmijë të vegjël, pasi ndihmon në absorbimin e kalciumit.
– Duke qenë i pasur në vitaminë E, ndihmon në mbarëvajtjen e procesit të plakjes dhe, për këtë, është i domosdoshëm për të moshuarit.
– Mbron stomakun nga ulcera dhe gastriti.
– Mbron mëlçinë nga çrregullime dhe infeksione të ndryshme
– Studimet e reja tregojnë se ndihmon në parandalimin e kancerit të lëkurës, të zorrës, të prostatës dhe të gjirit dhe mbron qelizat e ADN-në nga deformimet, që mund të çojnë në shfaqjen e kancerit.
– Është më rezistues ndaj temperaturave të larta të gatimit.
– Ndihmon metabolizmin dhe rregullimin e sheqerit në gjak.
Padobitë
Vaji i ullirit është produkti që kalori më shumë nga çdo lloj ushqimi tjetër! Për këtë arsye
Vaji i ullirit është produkti që duhet konsumuar me sasi shumë të kufizuara, pasi mund të çojë shumë lehtë në shtim peshe.
Ullinjtë në krahasim me vajin e ullirit kanë natyrisht më pak kalori për të njëjtën sasi dhe përmbajnë fibrat bimore të cilat nuk gjenden te vaji.
1 kupë ullinj ka 150 kalori, 24% hekur, 17% fibra. Vaji nuk i ka këto dhe vetëm 1 lugë ka kaq kalori. Por, vaji është koncentrat vitamine E dhe antioksidantësh tepër të fuqishëm.