Nga Dr. Alket Koroshi
A e dini se avokado është përcaktuar si ushqimi më i mirë në botë?
Në fakt ajo sjell përfitime të jashtëzakonshme për shëndetin tonë. Ky përkufizim është sugjeruar sepse shumë nutricionistë pohojnë se jo vetëm që përmban gjithçka që një person ka nevojë për të mbijetuar, por duket të jetë në gjendje të kontribuojë në parandalimin dhe kontrollin e Alzheimerit, kancerit, sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe sëmundjeve të tjera shëndetësore.
Avokado është një specie e pemëve frutore, e lindur në Puebla, Meksikë dhe përdorimi i saj i parë daton rreth 5000 vjet më parë. Pema e avokados është rritur dhe në Amerikën Qendrore dhe Jugore. Avokado konsiderohet si një frut shumë i veçantë, por fatkeqësisht përdoret rrallë në dietën tonë mesdhetare. Nuk është vetëm e pasur me ujë dhe fibra, në fakt përmban shumë yndyra të pangopura.
Në shekullin e 19-të, avokado hyri në Kaliforni dhe që nga ajo kohë u bë një prodhim komercial shumë i suksesshëm. 95% e avokados amerikane ndodhet në Kaliforninë e Jugut.
Avokado, e quajtur edhe “dardha e aligatorit”, ka:
• Një përmbajtje të lartë të fibrave, natrium dhe nuk ka kolesterol
• Ajo siguron 20 lëndë ushqyese thelbësore, përfshirë fibrat
• Ajo është e pasur me monounsaturated dhe polyunsaturated (si acide yndyrore omega-3)
• Ajo është e pasur me vitamina A, C, D, E, K dhe B (tiaminë, riboflavin, niacinë, acid pantotenik, biotinë, vitaminë B-6, vitaminë B-12 dhe folate).
Ushqimet natyrore të pasura me acide yndyrore omega-3, siç janë avokadot, njihen gjerësisht për ruajtjen e një zemre të shëndetshme, trurit dhe syve.
Dr. Daniel G. Amen, neuroshkencëtar i psikiatrisë, autor i bestsellerit ‘Ndryshoni trurin tuaj’, e ka cilësuar avokadon si një nga ushqimet më të mira për të ruajtur një tru të shëndetshëm, të aftë për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit. Kjo nuk është vetëm për shkak të përfitimeve shëndetësore të acideve yndyrore omega-3
…
Përmbajtja e lartë e vitaminës E. “Dozat e larta të vitaminës E mund të neutralizojnë radikalët e lirë dhe akumulojnë proteinat, gjë e cila në rast të kundërt çon në humbje të kujtesës dhe pacientë me Alzheimer”.
Simptomat e sëmundjes së Alzheimerit mund të ndryshohen në fazat e hershme dhe të pengohet përparimi i sëmundjes. Përmbajtja e folatit ndihmon në parandalimin e formimit të fibrave nervore që lidhen me Alzheimer-in.
Më poshtë janë disa nga përfitimet e mëdha që Avokado sjell për shëndetin:
Yndyrna monounsaturated – Këto lloje yndyrash ndihmojnë për të kontrolluar trigliceridet dhe qarkullimin e gjakut, për të ulur nivelet e kolesterolit në gjaku dhe për të mbajtur nën kontroll nivelet e diabetit.
Folate – Kjo vitaminë B e tretshme në ujë nxit përhapjen e qelizave të shëndetshme dhe zhvillimin e indeve. Sipas Institutit Kombëtar të Ushqimit të Shëndetshëm, “Kjo është veçanërisht e rëndësishme gjatë periudhave të ndarjes së shpejtë të qelizave dhe gjatë rritjes siç janë fazat e fëmijërisë dhe shtatzënisë. Folati është gjithashtu thelbësor për metabolizmin e homocisteinës dhe ndihmon në ruajtjen e niveleve normale të këtij aminoacidi.
Luteina – Kjo është një karotenoid (një pigment natyral) që mbron kundër katarakteve dhe disa kancereve dhe redukton rrezikun e degjenerimit makular, shkaku kryesor i verbërisë tek të moshuarit dhe të rriturit mbi 65 vjeç. Avokadot përmbajnë 3 ose më shumë luteinë që është i pranishëm në fruta dhe perime të tjera.
Acidi Oleik dhe kaliumi – Të dyja këto lëndë ushqyese ndihmojnë në reduktimin e kolesterolit dhe rrezikun e rritjes së presionit të gjakut.
Përfitimet e avokados janë të ndryshme dhe ju mund ta shtoni në dietën tuaj në shumë mënyra:
– Mënyra më e lehtë është prerja e avokados në gjysmë dhe spërkatja me erëza ose shurup panje.
– Pritini avokadon dhe shtojeni atë në sallatën tuaj. Ju gjithashtu mund ta përdorni atë për të zbukuruar supat tuaja. Mos harroni se në kontakt me ajrin ajo tenton të oksidohet dhe errësohet. Për ta shmangur këtë shtrydhini pak limon dhe shijen e saj do të jetë e pabesueshme.
Avokado është një produkt shumë ushqyes për fëmijët, ndihmon në rritjen e trurit dhe zhvillimin fizik. Në të kaluarën mendohej se marrja e avokados duhet të ishte e kufizuar për shkak të kalorive të shumta dhe përmbajtjes së lartë të yndyrës.
Në fakt, “Një avokado mesatare përmban rreth 30 gram yndyrë, aq sa edhe një burger 100g”. Kjo është arsyeja pse nutritionistët dhe dietistët kanë nxitur amerikanët të përfshijnë gjithnjë e më shumë avokadon në dietat e tyre, pasi u redukton dëshirën për të marrë më shumë yndyrë fruta dhe perime.
Nese keni deshire per keshilla me te detajuara dhe te personalizuara mund te flasim ne whatsap (Uacap) 00355692070082
Une do ju kthej pergjigje sa me shpejt te jete e mundur.