Mjalti Manuka nuk prodhohet kudo, mbasi shkurret Manuka nuk rriten në zona të tjera.
Atdheu i Manukës është Zelanda e Re dhe ai kultivar mund të konsiderohet endemik, por rritet edhe në disa zona të Australisë.
Pra mjaltin e jashtëzakonshëm nuk e bëjnë bletë të çuditshme, por bimë e veçantë.
Bletët mbledhin nektarin duke polenizuar lulet leptospermum scoparium apo siç njihet lule manuka.
Mjalti Manuka vjen drejtpërdrejt nga nektari i shkurreve Manuka të Zelandës së Re (Leptospermum scoparium). Bletët ushqehen me nektarin e luleve të shkurreve në kohën e polenizimit.
Mjalti Manuka prodhohet në Zelandën e Re nga nektari i pemës Manuka .
Ky mjaltë është përdorur që në lashtësi për të trajtuar sëmundje .
Mjalti është anti bakterial . Gjithashtu ky mjaltë stimulon prodhimin e qelizave speciale të cilat riparojnë indet e dëmtuara nga infeksionet . Akoma më tej , ky mjaltë është anti – inflamator dhe pasi aplikohet, ai në mënyrë të shpejtë redukton dhimbjet dhe inflamacionin.
Mjalti i vërtetë manuka prodhohet nga bletët kosheret e të cilave ndodhen pranë shkurreve të egra manuka të lulëzuara, të cilat rriten kryesisht në ishullin verior të Zelandës së Re, megjithëse disa rriten në Australinë jugore. Manuka është përdorur në mjekësinë Maori për shekuj me radhë për të trajtuar ftohjet, shqetësimet e stomakut dhe si qetësues kundër dhimbjeve. Deri në vitet 1980, bletarët e hidhnin mjaltin manuka për shkak të shijes së tij medicinale pak të hidhur dhe tokësore dhe shpesh do të përdorej në ushqimin e bagëtive.
Përbërësit kryesor të mjaltit Manuka
• Hydrogen peroxide është një nga përbërësit e mjaltit . Ai i jep mjaltit veti antibiotike . Por disa lloje mjaltesh , përfshirë Manuka , kanë edhe disa përbërës të tjerë me veti antibiotike .
Përbërësi kryesor në mjaltin Manuka i cili është shumë anti- bakterial , është methylglyoxal (MG). MG është një komponent i cili gjendet në shumicën e llojeve të mjaltit por në sasi shumë të vogël . Në Mjaltin Manuka , MG vjen i kombinuar me një tjetër komponent i cili është dihydroxyacetone , i cili gjendet në një sasi shume të madhe në nektarin e luleve manuka . Mendohet se MG është ai që i jep mjaltit manuka kaq shumë fuqi antibiotike . Sa më i lartë përqendrimi i MG , aq më i lartë është edhe efekti antibiotik . Prodhuesit e mjaltit kane zhvilluar një shkallë për matjen e fuqisë së mjaltit manuka , e cila quhet UMF ( Unique Manuka Factor ). UMF korrespondon me koncetrimin e MG . Që mjalti Manuka të jetë mjaftueshem potencial duhet që të jetë të paktën 10 UMF .
DOBITË:
Përdorimi kryesor i mjaltit Manuka është për trajtimin e plagëve dhe djegieve. Mjalti Manuka përdoret gjithashtu edhe për qellime të tjera. Ketu përfshihen:
• Parandalimi dhe trajtimi i kancerit
• Reduktimi i kolesterolit te lartë
• Reduktimi i inflamacionit
• Trajtimi i diabetit
• Trajtimi i infeksionëve të veshit , syrit dhe të sinusit
• Trajtimi i problemeve të stomakut ( gastritit)
Kush nuk duhet t’a përdorë ?
• Diabetikët nuk duhet të përdorin mjaltin manuka mbasi ai përmban sheqer natyral dhe ndikon në rritjen e nivelit të sheqerit në gjak.
• Njerëzit e evidentuar si alergjikë ndaj mjaltit dhe bletëve.
• Fëmijët nën 12 muajsh nuk këshillohet mbasi është ushqim i rëndë dhe kalorik të shumta për organizmin e foshnjave.